Путин оглави нова партия в Русия

Според анализатори, Кремъл взема предпазни мерки срещу срив в подкрепата за установените политически структури в случай на икономически спад или масови протести

96 ~ 2 мин. четене

Владимир Путин похвали създаването на Народния фронт за Русия, ново политическо движение, наречено от местните анализатори "резервния отбор на партията на руския президент", който трябва активно да влезе във власта през следващите години, съобщава Financial Times.

Този ход показва, че Кремъл взема предпазни мерки срещу срив в подкрепата за установените политически структури в случай на икономически спад или масови протести. Путин гледа отвъд Единна Русия, която до 2011 г. се ползваше с широка подкрепа, подобна на бившата Комунистическа партия на бившия Съветски съюз.

Репутацията на неговата управляваща партия "Единна Русия" пострада от обвиненията във фалшифициране на парламентарните избори през декември 2011 г., които предизвикаха най-големите протести на опозицията за 13-годишното управление на Путин. Демонстрантите в Русия нарекоха партията му "партия на мошеници и лъжци".

Новата партията, която съществува неофициално от две години, е социално движение, което единодушно избра за лидер Путин с радостните викове на двудневен учредителен конгрес от 500 делагата. Други кандидати за поста не е имало.

Според някои политически анализатори, това е краят на многопартийната демокрация в Русия. "Създаването на народен фронт поставя окончателно края на политическата конкуренция в страната", посочва агенция Reuters.

Путин отбеляза, че в навечерието на изборите е необходимо обединение на хора, чиято цел е укрепването на страната. По думите му към практиката на народния фронт неведнъж са прибягвали различни политически сили в други държави.

Изданието коментира още, че по-малко от година след встъпването му в длъжност и започването на третия му президентски мандат Путин се старае да укрепи политическата си база през годините до следващите парламентарни избори през 2016 г. През 2018 г. Путин може да се кандидатира за четвърти мандат.

Коментари: 0