Путин "разочарован" от мълчанието на ЕС за газовия дълг на Киев

Цената от $485 е необоснована, за ЕС е $380, смята пък еврокомисарят Гюнтер Йотингер

Газова война

Автор: Николай Марченко

Русия е разочарована от липса на конкретни предложения от страна на Европейския съюз (ЕС) за разрешаване на проблема с газовия дълг на Украйна. Това пише в специално обръщение на президента Владимир Путин към европейските лидери.

Той настоява, че разчита на по-активни действия на европейските страни по решаване на проблема. Путин припомня, че през април е предложил на ЕС да се проведат консултации относно руско-украинските отношения в газовата сфера.

„За съжаление, ние сме принудени да констатираме, че конкретни предложения по стабилизране на ситауцията по изпълнение от украинския купувач на конкретни ангажименти и осигуряване на надежден транзит от партньорите ни, не бяха получени”, изтъква руският държавен глава. Той подчерта, че в тези условия Москва е принудена да премине на система, при която Киев предплаща доставките на газ за всеки следващ месец.

Украинският зам.-министър на енергетиката и въгледобива Игор Диденко обаче отговори, че „Нафтогаз” е готов да изплати 4 млрд. долара за синьо гориво по старата цена от 268,5 долара за 1 000 кубика, заедно със задълженията. Според политикът цената от 485 долара, искана от „Газпром” не е „пазарна” и „справедлива”.

Еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Йотингер пък коментира в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че „Нафтогаз Украйна” би могъл да плати на цена от 380 долара за 1 000 кубика, понеже е съпоставима с действащите тарифи в ЕС. Исканата от „Газпром” цена обаче той нарече „необоснована”, равно както и довода, че присъединяването на Крим обуславя новото тарифиране. 

Коментари: 0