Растеж на долара в края на изпълнен с волатилна търговия месец

Ралито на златото спря, а това доведе до спад и на платината и среброто

232 ~ 3 мин. четене

Доларът е силен рано днес, след покачването вчера, а инвеститорите са взели на прицел еврото при волатилния край на много променлив откъм търговия месец. Купуващите долари приветстваха в четвъртък данни показали, че най-голямата икономика в света е нараснала със солидните 3.2% през четвъртото тримесечие измерено на годишна основа. Според дилърите това е достатъчно за Федералния резерв да продължи безпроблемно с намалението на стимулите. Според последните прогнози очакванията са единодушни, че Фед ще намалява стимулите с 10 милиарда долара на всяко от следващите 7 заседания за тази година.

Долар/йена също успя вчера да върне част от загубите в предишния ден, а днес е на 102.46. Търгуваните обеми обаче са малки, тъй като една част от азиатските пазари имат официален празник. Междувременно еврото слезе до едноседмично дъно от 1.3543 срещу долара вчера, а днес удари и ново 8-седмично дъно срещу йената на 138.80. Слабите данни за инфлацията от Германия, преди излизането днес на тези за еврозоната, подновиха спекулациите, че ЕЦБ може да попадне под по-голям натиск и да се види принудена да действа, за да избегне риска от дефлация. ЕЦБ има редовно заседание през следващата седмица. Според анализатори единната валута може да отслабне допълнително през февруари ако ЕЦБ покаже по-голяма готовност за нови облекчения.

Инвеститорите купуваха вчера някои от разпродаваните високодоходни валути, тъй като напрежението на нововъзникващите пазари спадна. Австралийският долар беше един от печелившите и скочи отново над 0.88 срещу американския си съименник, отдалечавайки се от три и половина годишното дъно на 0.8660, което достигна миналата седмица. Неговият братовчед, новозеландския долар, не се радваше на такъв успех, тъй като дилърите умуваха върху решението на Новозеландската централна банка да остави лихвите без промяна на рекордно ниските стойности от 2.5%. Валутата се търгува на едномесечно дъно срещу зелените пари около 0.8130. По-интересното е, че австралийския долар скочи осезателно с над 1% срещу новозеландския долар, което нанесе сериозен удар на станалите популярни позиции в този крос. Той удари триседмичен връх от 1.0793 в четвъртък, а днес е на 1.0750. Все пак от началото на годината отчита спад от 0.8% след обезценка от 13% през 2013 година.

Ралито на златото спря, а това доведе до спад и на платината и среброто

Златото изглежда ще прекъсне 5-седмичното рали, тъй като икономическия растеж в САЩ и слабостта на търсенето от Китай спират покачването, което започна в края на декември. Жълтият метал напредваше през по-голямата част от януари до тази седмица, докато слабостта на акциите в целия свят увеличаваха привлекателността му като предлагащо сигурност. В допълнение имаше и добри покупки от Китай преди Лунната Нова година, която започва днес. Сега обаче акциите се стабилизираха след силните данни от САЩ, които увериха инвеститорите опасяващи се по-рано заради отлива на капитали от нововъзникващите пазари. В същото време в Китай започна едноседмична почивка заради официалните празници и това лишава метала от ключова подкрепа. Ако липсва ескалация на напрежението на нововъзникващите пазари, то цената на златото вероятно ще тества дъната и ще пропадне под 1230 долара за тройунция. Спот цената днес е 1242 долара след спад вчера с 2%. Толкова е обезценката и за седмицата след пет поредни седмици на печалби. За месеца покачването е над 3%, тъй като растежа в началото на месеца беше достатъчен да доведе до първо месечно покачване след пет месеца.

Някои дилъри не изключват по време на празниците в Китай да има тест на нивата от 1200 долара. Златото е купувано с пожелания за добро бъдеще и като подарък за новата година, а търсенето беше добро и заради относително ниските цени в сравнение със същия период от миналата година. Дори обаче и когато Китай се върне на пазара от празниците, покупките не се очаква да са силни както през миналата година, когато страната най-голям потребител на метала внесе рекордните 1158 тона злато.

При другите метали прави впечатление платината, която се насочва към втора поредна седмица на спад въпреки стачките в мините на ЮАР, които поразиха около 40% от световното предлагане. Профсъюзите там отхвърлиха в четвъртък предложение за увеличение на заплатите с 9%, което удължава вече траещите седмица действия. Платината спадна на пазарите най-вече заради слабостта на златото и въпреки диспута в ЮАР. Среброто също следва златото и се насочва към най-голям седмичен спад след края на ноември.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0