Раздават хранителните помощи

Пакети с продукти по програмата „Благотворителност” ще получат над 308 000 души

4067 ~ 2 мин. четене

Започна раздаването на хранителни продукти в София по европейската програма „Благотворителност”. Продуктите се дават в пункт на Българския червен кръст, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Очаква се безплатни храни по програмата у нас да получат над 308 000 души.

Доброволци на БЧК помогнаха на хората да опаковат и отнесат общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти. Всеки пакет включва брашно, ориз, спагети, захар, зрял фасул, макарони, царевично нишесте, обикновени вафли и бисквити.

Бюджетът на кампанията за страната ни за тази година е около 42 млн. лв.Средствата се отпускат под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия и 14 004 438 евро паричен ресурс за купуване на хранителни продукти от пазара. Отпуснатият бюджет за България за 2012 бе увеличен близо 3 пъти спрямо бюджета за 2011.

Тази година обхватът на кампанията бе разширен с 3 нови групи. Това са семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници; лица, участвали в дейност „Личен асистент” по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”; лица и семейства, ползвали еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други нужди. На подпомагане подлежат отново и хората, получили помощи за отопление за изминалия отоплителен сезон, майки и осиновителки с деца до една година, както и семейства на деца с увреждания. Списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане и се предоставят на БЧК.

Храните ще бъдат раздадени в пунктове на БЧК на два транша. Първият продължава от 10 септември до 2 октомври, а вторият – от 24 октомври до 23 ноември 2012г. Ако останат нераздадени хранителни продукти след двата транша, остатъчните количества ще бъдат предоставени на домове за медико социални грижи за деца, за стари хора, домашен социален патронаж и др.

Подкрепи Economic.bg