Различен процент съкращения в различните министерства

Премиерът припомни, че се очаква увеличаване на капитала на фонд ФЛАГ с 35 млн. евро

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Обявените вече и официално планове на правителството за съкращения от 10% на държавната администрация от 1 януари 2014 г. няма да се правят механично. В различните министерства се очаква различен процент на намаляване на персонала, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в Търговище, където той се срещна с областния управител и кметовете на населени места в областта.

"В проектобюджета за следващата година предвиждаме икономия на текущата издръжка, което предполага и оптимизиране на административни структури. Това в никакъв случай не означава механично 10%", каза министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Пламен Орешарски припомни, че страната ни е в преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е основен спонсор на фонд ФЛАГ. "Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период", обяви Пламен Орешарски.

По повод водния режим в Омуртаг, премиерът увери "ангажирани сме с този проблем".

На срещата с представителите на местната власт бяха обсъдени проблемите в отделните населени места, фискалната децентрализация, възможностите за по-голяма финансова автономност на местните власти. Дискутирано е било усвояването на еврофондовете и собствеността върху някои обекти на централни ведомства, които са важни за развитието на отделните населени места. Премиерът изтъкна, че вероятно част от по-общите по характер проблеми ще се разискват и в Албена на голямата среща на Сдружението на общините, на която той също ще присъства.

Подкрепи Economic.bg