Валутният борд в България остава, потвърди Чобанов

Приоритет за управляващите в момента е Бюджета 2014, увери финансовият министър

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кабинетът работи за рестартиране на икономиката и за мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите. Сред приоритетите на управляващите са изготвянето на бюджета за 2014 г., както и мерките за разрешаване на най-належащите социални проблеми в страната.

Тези приоритети в работата на кабината очерта министърът на финансите Петър Чобанов, който участва в редовните годишни срещи на управителните съвети на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) от 11 до 13 октомври във Вашингтон, САЩ. Заедно с него в срещите участваха управителят на Българска народна банка (БНБ) и управител за България в МВФ Иван Искров и подуправителят на БНБ Цветан Гунев

Финансовият министър потвърди и ангажиментът на правителството за запазване на валутния борд и политиката на финансова стабилност.

По време на срещата си с българската делегация директорът на Европейския департамент в МВФ Реза Могадам оцени като много добри основните макроикономически показатели на страната, което е особено важна предпоставка за инвестиции и засилване на икономическата активност. Петър Чобанов от своя страна очерта като първостепенни реализирането на активни и бързи мерки, в т.ч. и законодателни, за укрепване на бизнес средата и конкурентоспособността, както и за увеличаване на доверието в държавните институции.

Министърът на финансите подписа от българска страна във Вашингтон и споразумението за уреждането на задълженията на Кооперативна република Гаяна към Република България. От тяхна страна подписа министърът на финансите д-р Ашни Сингх. Към края на 2012 г. задълженията на Гаяна към страната ни, произтичащи от бартерен протокол от 1984 г., са на стойност близо 3.23 млн. долара. От 2004 г. Гаяна е със статут на "силно задлъжняла и бедна страна", в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 90% редукция на задълженията на страната. Споразумението предвижда реалното получаване на максимално възможната сума от дълга на Гаяна към България в рамките на тригодишен период. Остатъкът се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетен за Гаяна сектор, с което България изпълнява ангажимент в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество.

Подкрепи Economic.bg