Размерът на SIM картите намалява с 40%

Организацията ETSI стандартизира нов, по-компактен формат за SIM карти, наречен 4FF (fourth form factor)

6642 ~ 1 мин. четене

Докато стандартните телефони по принцип стават все по-компактни и по-тънки, размерът на SIM картите за тях остава същия вече години наред, в резултат на което въпросните заемат доста място дори в големите иначе смартфони. Дори в последните обаче производителите предпочитат да използват мястото за повече функционалност, отколкото да го заделят за стандартната телефония, така че явно възниква необходимостта и от създаването на по-малки SIM карти.

За да удовлетвори тази нужда, организацията ETSI тези дни е стандартизира нов, по-компактен формат за SIM карти, наречен 4FF (fourth form factor – четвърти форм фактор), съобщава pcworld.bg. Едно от основните достойнства на въпросният формат е, че базираните на него SIM карти са с 40% по-малки в сравнение с досегашните решения.

Казано в цифри, 4FF SIM картите са с размери само 12,3х8,8х0,67 мм. В същото време е гарантирана пълната обратна съвместимост с дизайна на съвременните SIM решения, като не са правени компромиси и с функционалността, която е запазена в новия SIM формат.

От ETSI отбелязват също, че в разработката на новия SIM формат активно са участвали телеком оператори, производители на мобилни устройства и доставчици на самите SIM карти. Това би трябвало да ни гарантира, че новият формат съответства на всички пазарни изисквания и ще работи с всички мобилни телефони. Въпросният компактен дизайн ще бъде описан в спецификацията ETSI TS 102 221, която трябва да бъде публикувана в сайта на организацията в най-скоро време. Това ще е предпоставка и за скорошната поява на новите SIM карти на пазара, съобщава още digital.bg.

Подкрепи Economic.bg