Разпадането на еврозоната ще струва 22 трлн. долара

Германско проучване показва, че това ще е цената, ако Гърция, Испания, Италия и Португалия напуснат валутния съюз

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Излизането на Гърция от еврозоната, последвано от това на други южноевропейски страни, би коствало 17 трлн. евро (22 млрд. долара) от световния икономически ръст. Това ще предизвика тежка рецесия по целия свят, удряйки дори САЩ и Китай, показва изследване на водещата компания за икономически проучвания Prognos, поръчано от немската фондация Bertelsmann.

В доклада се разглеждат 4 основни сценария за разпадане на еврозоната, ако кредиторите се уморят да предоставят финансова помощ на закъсалите държави.

В най-лошия случай финансовата помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре. Излизането на Гърция, Испания, Италия и Португалия ще предизвика рецесия и понижение на БВП на 42 развити страни с близо 17.2 трлн. евро (22 трлн долара) до 2020 г.

"Като абсолютни стойности понижението ще е най-осезаемо във Франция (2.9 трлн. евро), САЩ (2.8 трлн. евро), Китай (1.9 трлн.) и Германия (1.7 трлн.)", се казва в изводите към проучването.

Много анализатори вече спекулират не дали Гърция ще напусне еврозоната, а кога. Засега обаче германският канцлер Ангела Меркел и останалите лидери на най-големите държави настояват, че това няма да се случи. Изследването на Prognos показва обаче, че те ще са сред най-губещите и това всъщност оправдава тяхното говорене, пише CNBC.

Според изследването освен икономическите последствия евентуално разпадане на еврозоната ще доведе до социално напрежение и политическа нестабилност.

Подкрепи Economic.bg