Разписаха задълженията на строителното министерство

Министър Иван Данов ще отговаря за строителни обекти за над 10 млн. лв.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министър Иван Данов ще отговаря за строителни обекти за над 10 млн. лв. Това е едно от правомощията на новото Министерство на инвестиционното проектиране, които бяха гласувани на второ четене в парламента днес. Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разделя на две - Министерство на регионалното развитие (МРР) и Министерство на инвестиционното проектиране (МИП).

Проф. Данов ще осъществява държавната политика по инвестиционното проектиране и строителството и ще упражнява контрол върху цялостната дейност на Дирекцията за национален строителен контрол.

Правомощията на министъра на инвестиционното проектиране включват още методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на новите общи устройствени планове на общините, както и правомощието да разпределя средствата от държавния бюджет за финансирането им.

Министерството на регионалното развитие поема функциите в областта на регионалното развитие, европейското териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура, експлоатацията, изграждането, реконструкцията и модернизацията на водоснабдителните и канализационните системи и съоръжения на населените места.

Коментари: 0