Разпродажби на валутите на развиващите се пазари подсилиха йената и франка

Златото записа пета положителна седмица

148 ~ 3 мин. четене

Валутите на развиващите се пазари бяха под натиск в петък, след като глобалните инвеститори потърсиха убежище от масовите разпродажби на финансовите пазари в йената и швейцарският франк. 

Японската йена нарасна до 7- седмичен връх спрямо долара, докато швейцарският франк докосна 4- седмичен връх спрямо еврото, докато американските акции се сриваха, а безопасните облигации печелеха.

Тази седмица турската лира продължи губещата серия и падна до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Аржентинското песо пък отчете най- големия си еднодневен спад за над десетилетие, след като аржентински длъжностни лица в петък разхлабиха стриктните регулации върху търговията с валути на фона на продължаващите загуби за песото.

Южноафриканският ранд падна до най- ниското си ниво за последните 5 години в петък, докато бразилския реал падна до 5- месечно дъно.

Доларът падна до 7- седмично дъно спрямо йената на 101.98, като последно се разменяше на загуба от 1% за 102.42, докато еврото падна до 1.2222 франка, което е най- слабото му представяне от 18 декември насам. Последно еврото се търгуваше на загуба от 0,4% за 1.2242.

Единната валута днес е на нивата около 1.3680 спрямо долара, след като в петък достигна четри седмичен връх на ниво от 1.3738 долара, но не успя да премине трайно съпротивата на 1.37.

Както долара, така и еврото паднаха с около 1% спрямо йената, притиснати от признаците за забавяне в Китай както и от масовите очаквания за затягане на монетарните условия тази година от страна на някои централни банки.

Сред другите валути австралийският долар падна до 0.8658 спрямо щатският си съименник, най- ниската му стойност за последните 3- и половина години, след като служителят на Резервната банка на Австралия Хедър Ридоут заяви, че валутата не е паднала достатъчно и че стойност от 80 цента би била по добра за икономиката.

Паундът също се справи добре дотук през януари, достигайки най- високата си стойност спрямо долара за последните 3 години в петък, поради спекулации, че АЦБ може да увеличи лихвените проценти преди края на годината. Но паундът приключи на загуба от 0,75% по време на нюйоркската сесия на 1.6504.

Златото записа пета положителна седмица

Златото поскъпна до 2- месечен връх в петък, записвайки пета последователна седмица на печалби, след като глобалното бягство от активите на развиващите се пазари и спадът на акциите подсилиха привлекателността на метала, в качеството му на безопасно убежище.

Волатилността на валутния пазар , водена от спада на аржентинското песо и турската лира, принуди инвеститорите да купят злато, споделиха търговци.

Йената достигна 7- седмичен връх спрямо долара, докато швейцарският франк достигна 5- седмичен връх спрямо еврото, след като инвеститорите потърсиха убежище при сигурните активи, след разпродажбата на валутите на развиващите се пазари.

Втория последователен ден на спад при американските акции също подкрепи златото. Индексът S&P 500 изгуби почти 2%.

Въпреки това търсенето на инвестиционно злато остава слабо, като най- големия публично търгуван фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust обяви спад в запасите от 5.4 тона в четвъртък. Предишната седмица от фонда записаха първата седмица на ръст в запасите от ноември насам.

Спот цените нараснаха до най- високата си стойност от ноември насам, достигайки 1271.40 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато поскъпнаха с 2 долара до 1264.30 долара за тройунция при обем на търговията около 5% над 250- дневната пълзяща средна.

За седмицата кюлчетата са на печалба от 1%, реализирайки петата си положителна седмица за пръв път от септември 2012. Инвеститорите обаче все още са предпазливи по отношение на пазара, който реализира най- големия спад от над 30% през 2013.

Китайското търсене се успокои, като премиите в Шанхай паднаха до 10 долара на тройунция от 12 долара предишния ден. През 2013 Китай пое от Индия титлата “водещ консуматор на златни бижута в света”, показаха данни на консултанти за търговия с благородни метали. Премиите за злато в Индия паднаха по рано през миналата седмица поради спекулации за евентуално облекчаване на ограниченията върху вноса на злато.

 

Финансова къща "Логос-ТМ"

Коментари: 0