Разследват Coca-Cola в Китай

Геоложкото и картографско бюро на Юнан твърди, че компания за безалкохолни напитки „незаконно събира класифицирана информация с ръчно GPS оборудване“

300 ~ 1 мин. четене

Правителството на отдалечена провинция в западната част на Китай заяви, че разследва Coca-Cola по обвинения, че незаконно картографира части на провинцията, докато Китай и САЩ участват в ескалацията на войната на думи за кибер шпионаж, съобщава Financial Times.

Геоложкото и картографско бюро на Юнан твърди, че компания за безалкохолни напитки „незаконно събира класифицирана информация с ръчно GPS оборудване“, пише на сайта на правителството на провинцията.

 Coca-Cola пък отговори, че ще сътрудничи изцяло на разследването, като добави, че местните заводи за бутилиране използват "е-карти и логистични системи, които са налични на пазара в Китай", за да се подобри обслужването на клиентите и горивната ефективност.

„Тези клиентски логистични системи се използват широко с търговска цел в много индустрии, както в Китай, така и по целия свят“, посочват от компанията.

Правителството на Юнан твърди, че случаят с Coca-Cola е един от общо 21 случая на незаконно картографиране, който се разследва в района, като сред случаите е и незаконна продажба онлайн на военни карти, въздушни фотографии с безпилотен самолет и незаконно заснемане на военни бази.

Бюрото не даде повече подробности за разследването на Coca-Cola, но източник на Financial Times заявява, че разследването ще приключи скоро. „Ще обявим резултатите, когато приключим. Въпросът е малко чувствителен. Не знам как се е стигнало до публикуването му“, казва той.

Подкрепи Economic.bg