Рецесията в Испания се задълбочава

Проблемите на четвъртата най-голяма икономика се задълбочават, а изпълнението на фискалните цели става все по-невъзможно

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания продължава да се свива през четвъртото тримесечие. Данните са на испанския национален статистически институт, цитирани от Bloomberg. От изнесените днес числа става ясно, че за периода октомври-декември икономиката на страната се е свила с 0.7% спрямо предходното тримесечие.

Статистиката показва, че през третото тримесечие свиването е било по-малко - с 0.3%. Испанската икономика се свива вече пет поредни тримесечия, а в началото на 2012 г. влезе във втора рецесия в рамките на пет години.

Резултатите през последните три месеца на 2012 г. са по-лоши, отколкото беше прогнозата на националната банка. Bank of Spain очакваше на тримесечна база свиването да е с 0.6%. Все пак се изпълниха очакванията на централната банка за спада на годишна база - 1.8%.

Като основни причини за задълбочаването на рецесията при четвъртата най-голяма икономика в Европа се изтъкват слабото потребление, строгите мерки за икономии и рекордната безработица. За да се опита да смекчи ефекта на тези фактори, Европейската комисия (ЕК) обяви тази седмица, че за четвърти път, в рамките на една година, ще препоръча занижаване на фискалните цели на Испания.

"Трябва да се съобразяваме с вътрешното потребление, което се сви много рязко и вероятно ще продължи да намалява и през първата половина на 2013 г.", коментира за Bloomberg Гийом Менует, старши икономист в Citigroup в Лондон.

Данните на статистиката показват, че търговията на дребно е намаляла с 10.7% през декември спрямо година по-рано. Отпускането на ипотечни кредити е паднало с над 30% за година, а необслужваните кредити в банковата система достигнаха 11%. Броят на туристите посетили Испания през декември е намалял значително, като най-голям спад има от Великобритания - 11%.

Международният валутен фонд (МВФ) побърза да намали прогнозата си за икономиката на страната през 2013 г. Анализаторите на фонда вече очакват БВП да се свие с 1.5% през тази година.

Подкрепи Economic.bg