Референдум в Швейцария за минимална заплата от $4 500

Предлага се размерът на възнаграждението да бъде не по-малко от 22 франка на час

Референдум в Швейцария днес. Допитването е за въвеждането или не на минимална работна заплата. Предлага се размерът на възнаграждението да бъде не по-малко от 22 франка на час, което означава месечна заплата от около 4 000 франка или 4 500 американски долара. 

Ако гражданите на страната подкрепят идеята, то минималната работна заплата в Швейцария ще стане най-високата в света. 

Инициативата за новия размер на минималната заплата в страната е на "Швейцарското синдикално обединение" (USS). 64% от швейцарците са против въвеждането на минимална работна заплата. 30 на сто от анкетираните обаче смятат, че това е добро решение, сочат резултати от проучване на общественото мнение.

Освен за заплатите, швейцарците ще дадат своето мнение и за това дали правителството да купи многоцелеви изтребители Gripen-E. Според плановете на Министерството на отбраната, 22 изтребители на шведската компания Saab на стойност от 3,1 млрд. франка ($ 3,5 млрд.) трябва да заменят остарелите американски F -5 Tiger, закупени преди 36 години.

През 2016 г. тези 54 самолета ще излязат от строя. Към оставащите 32 F/A-18 Hornet, през 2017 г. трябва да се присъединят и "грипените" , които сега са в процес на разработка.

Коментари: 0