Рекорден спад на печалбата за HTC

Тайванската компания спечели чисто едва 133 млн. долара през третото тримесечие

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тайванският производител на смартфони HTC Corp. отчете 79% спад в чистата си печалба, което е най-големият спад в историята на компанията. През третото тримесечие компанията е спечелила чисто едва 3.9 млрд. тайвански долара (133 млн. долара), докато предварителните прогнози бяха за 4.43 млрд. тайвански долара.

Компанията продължава да губи пазарен дял, въпреки че продължава да е втората най-голяма компания в Азия. Причината за загубата на позиции е силната конкуренция от страна на южнокорейската Samsung и американската Apple.

"Липсва чувство за неотложност в работата, докато бюрокрацията се е промъкнала в компанията", е написал главният изпълнителен директор Питър Чоу, в имейл до своите служители.

"Увеличаването на продажбите и печалбите на Samsung и Apple, както и по-силната конкуренция в Китай от немаркови телефони биха могли да попречат на ръста през това тримесечие", коментира Кевин Чанг, анализатор в Citigroup Inc. в Тайпе. "HTC вероятно ще загуби допълнително пазарен дял в САЩ и Европа през четвъртото тримесечие', добавя Чанг.

Приходите през третото тримесечие са паднали с 48% до 70.2 млрд. тайвански долара, като не оправдаха очакванията на анализаторите за 75 млрд. В началото на август компанията прогнозира приходи в между 70 млрд. и 80 млрд. тайвански долара.

Samsung, най-големият в света производител на мобилни телефони, отчете през миналата седмица рекордна оперативна печалба за третото тримесечие.Продажбите на Galaxy S III преминаха границата от 20 млн. броя през първите 100 дни след дебюта си.

Apple пък продаде 5 млн. броя от своя iPhone 5 през първия уикенд след старта на продажбата в девет страни.

През четвъртото тримесечие нетните приходи на HTC може да паднат до 5,.2 млрд. тайвански долара, което ще бъде пето поредно тримесечие със спад на приходите, показват оценките, събрани от Bloomberg през последните 28 дни.
 

Подкрепи Economic.bg