Рекордно поевтиняване на индийската рупия

Валутата е отстъпила с 19.5% спрямо долара от началото на годината

488 ~ 1 мин. четене

Индийската рупия отчете най-големия си дневен спад за изминалите повче от 20 години. Страховете около евентуална война в Сирия и растящите цени на петрола обезцениха местната валута с 3.1% спрямо американския долар до 68.2 рупии за долар.

От началото на годината досега обезценката е с 19.5%, а само през второто тримесечие рупията е загубила 13.5% от стойността си спрямо американската валута.

Доходността по десетгодишнните държавни ценни книжа (ДЦК) на страната нарасна с повече от 60 базисни пункта в последните два дни до 8.96%.

Покачващите се цени на петрола поставят под допълнителен натиск изстрадалата индийска икономика, която изпитва силен дефицит по текущата сметка. Икономиката на страната все пак расте с 4.6% през второто тримесечие на текущата година. Цифрата изглежда висока, сравнена със западните стандарти, но това е най-ниският тримесечен темп на нарастване от четири години насам.

Голяма част от анализаторите очакват щатският долар да продължи да печели позиции и срещу малайзийския рингит, тайландския бат и корейския вон. Австралийският и новозеландският долар демонстрират известна слабост.

Конфликтът в Сирия продължава да е в центъра на вниманието на международните пазари. Все по-голяма става вероятността САЩ и техните съюзници да предприемат военни действия.

Подкрепи Economic.bg