Ремонтът на Централна гара ще струва 20 млн. евро

До четвъртък махат покривалото, твърди Петър Диков

Автор: Атанас Христов

"Около 20 млн. евро е ориентировъчната цена за модернизацията на Централна жп гара в София. Финансирането е по ОП "Транспорт". Доволен съм, че Министерство на транспорта договори тези пари, защото вместо да е централно място в София, тя (гарата) се превърна в "язвата" на София". Това каза в интервю пред TV7 Петък Диков, главен архитект на София. Той се надява да има интересни предложения, като припомни, че инженеринговия проект има около 25-50% в крайната оценка на кандидатите.

"С подобен тип проекти се надявам, че ренесанса на железопътния транспорт ще стигне и до България. Навсякъде в Западна Европа ЖП транспортът в много случаи превъзхожда автомобилния и въздушния транспорт", добави Петър Диков.

Той коментира и премахването на покривалото на Централна гара. "Заради организационни проблеми не можахме в четвъртък да премахнем шатрата. Ще го направим този четвъртък. Тук не става въпрос за прищявка - покритието е скъсано и вече е опасно. Демонтажът е сложен процес".

По думите му засега ще се държи на склад, като ще се търси организация, която да го ползват. Шатрата може да се ползва, категоричен е Диков.

Според него буферните паркинги трябва да са безплатни за 1-2 или 3 години, за да се създадат навици.

Коментари: 0