Решения с отложено и неясно изпълнение

Докато еврото потъва, лидерите на ЕС взеха "принципни" договорености за oбщите еврооблигации, единен банков надзор и рекапитализирането на банките в Испания

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Първият ден от двудневната среща на върха, на която евролидерите обсъждат как да спасят еврозоната, завърши след 14 часа разговори и общо взето без никакви конкретни решения. Както се очакваше евролидерите решиха, че някога ще решат как да действат, но това вероятно ще се случи на следващата среща през октомври.

Както се очакваше взетите решения са "принципни", но без да се конкретизира как точно ще се случат нещата и най-важното - кога. Основните теми подложени на обсъждане бяха общите еврооблигации, единен банков надзор и рекапитализирането на банките в Испания.

По време на срещата Италия и Испания настояваха Европа да задейства Европейския стабилизационен механизъм (ESM) и да започне да изкупува директно държавните им облигации, което евентуално да намали лихвите по дълга им. Двете държави дори заплашиха, че ще блокират всички решения на тази среща, ако това не се случи.

В крайна сметка се стигна до някакво "принципно съгласие" за отпускане на 120 млрд. евро от механизма, които да бъдат използвани за сваляне на лихвите по книжата на засегнатите от дълговата криза държави. В официалното съобщение по тази тема се казва, че "парите ще се използват по гъвкав и ефикасен начин, за да се успокоят пазарите". И тук обаче няма никакви подробности по това кога и как ще започне изкупуването.

Освен това след срещата холандският премиер Марк Рут заяви, че италианският му колега все пак не е бил изцяло удовлетворен. "Италия искаше парите от стабилизационния механизъм да бъдат използвани за директно купуване на държавни облигациии на вторичния пазар. Това обаче няма как да стане", коментира пред репортери Рут.

Сигнал, че това няма да е крайно решение е и фактът, че тези 120 млрд. евро, дори и да бъдат изсипани на облигационния пазар, са напълно недостатъчни дори само за Италия и Испания. Общият дълг на двете държави е 2.4 трлн. евро и според анализатори лихвите не биха паднали с много.

През декември 2011 г. и февруари 2012 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) изля в европейската банкова система над 1 трлн. евро под формата на 3-годишни кредити с минимална лихва от 1%. Това свали доходността по испанските и италианският облигации под 7%, но много бързо ефектът изчезна и в момента лихвите отново са около това ниво.

"Принципно съгласие" беше постигнато и по темата за създаването на единен банков надзор, който да следи всички банки в Европейския съюз. Конкретни срокове и начини как ще стане това обаче отново няма. "Предложението да се създаде единен контролен механизъм ще се счита като спешен въпрос до края на 2012 г.", се казва в становището от срещата. Въпросът обаче ще продължи да се обсъжда на 9 юли, когато е срещата на финансовите министри от еврозоната.

Както се и очакваше общи европейски облигации засега няма да има, тъй като Германия е твърдо против това. Макар, че вчера германският финансов министър Волфган Шойбле заяви, че това може да се случи някога, германският канцлер Ангела Меркел категорично заяви, че Германия не би участвала при тяхното емитиране, поне докато е жива.

Може би най-сигурното решение, което обаче беше обсъдено отдавна, е да бъдат отпуснати 100 млрд. евро за рекапитализиране на банките в Испания. Парите също ще дойдат от ESM. Промяната обаче няма да се случи веднага. Вместо това лидерите се споразумяха, че този ход ще стане факт само след като еврозоната създаде единен надзорен банков орган, който да бъде управляван от Европейската централна банка.

Днес е вторият ден от срещата на върха и...говорилнята продължава.

Коментари: 0