Роден газ ни спасява

Ще имаме излишък от ток, но трябват мерки за енергийна ефективност, за да намалим загубите по мрежата, обясни премиерът Бойко Борисов

Добив на газ в България ще ни спаси от енергийна зависимост. Имаме 100% оптимизъм, че ще осигурим достатъчни количества от родно находище, но обещах на министър Делян Добрев да не разкривам подробности.  Това обяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ тази сутрин. 

Той разкри, че не става дума за шистов, а за конвенционален газ, който може да влезе в употреба до една-една и половина година. За целта обаче депутатите трябва да вдигнат забраната за добив на конвенционален газ. Мораториумът върху шистовия газ обаче остава, докато някой не успее да убеди обществото, че това е напълно безопасно за хората и околната среда, категоричен бе Борисов.

Държавата не може да регулира цените на бензина, те се определят от пазара, каза още Борисов. Според него предлаганите мерки могат да доведат до намаление с 3-4 стотинки на литър, което е "безсмислено". Бюджетът обаче не може да дотира преработвателно предприятие, за да карате бензин по 1 лев, обяви премиерът.

Затова трябва да се засили ползването на електромобили, коментира той. Премиерът не се нае да прогнозира докъде ще стигнат цените на бензина заради възможността и от най-негативен сценарий на война в Иран.

Относно спирането на проекта за "Белене" премиерът коментира, че мощността не е необходима на страната, защото потреблението на енергия е 5000 мегавата, а производството - 10 хиляди. В същото време загубите по мрежата ни са 1000 мегавата, което е производството на един от ядрените ни блокове, а цената на енергията е 10 пъти по-скъпа от тази в Италия, посочи Борисов. Така той подкрепи идеята си повече средства да бъдат насочени за енергийна ефективност.

Догодина стартираме и проекта за "Горна Арда", където ще се произвежда допълнително ток, ние ще изнасяме и ще продължим да изнасяме ток, категоричен бе премиерът.

За 3 години ние не разбрахме цената на "Белене", допълни Борисов. Консултантът все още не е предал окончателния си доклад за ефективността от изграждане на централата, но според първоначалните данни ще имаме нужда от поне един нов реактор, разкри премиерът.

Той обяви, че в сряда Министерския съвет ще приеме решение за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".

След това се концентрираме в преговорите с "Газпром" за цената на горивото, премахване на посредниците в договорите, заяви премиерът. Той обаче не се ангажира с дата за отпадането им, както ис дата за намаляване на цената за крайните потребители на природния газ, защото според формулата за изчисляване на цените се вземат предвид котировките на петрола за няколко месеца назад. Опитваме се отчасти да променим тази формула, коментира Борисов. 

Банките-кпредитори на ОЦК-Кърджали търсят мениджър, който да управлява компанията и да я изведе на печалба, каза още Борисов. Разговори с финансовите институции провежда и финансовият министър Симеон Дянков, обясни министър-председателят. 

Приемам протеста на работниците, но държавата не може да направи друго, освен раздадените помощи от 325 лева, поясни той. Средствата бяха отпуснати преди повече от седмица от Агенцията за социално подпомагане.

 

Коментари: 0