Ромпой: Дейвид Камерън застрашава бъдещето на ЕС

"Великобритания да напусне ЕС... все едно приятел да замине в пустинята"

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че опитите на британския премиер Дейвид Камерън да се противопостави на делегирането от страните-членки на ЕС на част от своите правомощия на общ европейски орган може да застраши съществуването на ЕС като регионална общност.

„Ако всяка страна-членка имаше възможност да сортира водената политика, вземайки това, което предпочита, и отхвърля онова, което не й харесва, Съюзът като цяло и общият пазар в частност щяха бързо да са се разпаднали”, казва Ромпой в интервю за "Гардиън".

Миналия месец британският премиер заяви, че поддържа членството на Великобритания в ЕС, но че иска ново европейско споразумение, което да включва процедура за неучастие на Лондон в някои ключови проблеми. По този повод Ромпой посочва, че подобни промени в договорите в ЕС ще се свързани с тежки процедури, изискващи единодушие на 27-те страни-членки.

"Ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това ще е все едно приятел да замине в пустинята", заявява още Ромпой.

Настроенията във Великобритания са все повече към пълното излизане на страната от ЕС. Допитване до общественото мнение показа, че англичаните възприемат съюза като  институция, която се меси във вътрешните дела на страната и пилее пари. Заседа Дейвид Камерън се въздържа да предлага референдум по темата.


Коментари: 0