Росен Плевнелиев на среща с Франсоа Оланд

Сред обсъжданите теми ще са Шенген и разширяването на ЕС

Снимка: БГНЕС

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне днес в Париж с френския си колега Франсоа Оланд.

Двамата ще обсъдят възможностите за задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Очаква се Франсоа Оланд да потвърди предстоящото си идване в България през тази година. Двамата президенти ще обменят позиции по отношение на политиката на растеж, Многогодишната финансова рамка до 2020 г. и разширяването на Европейския съюз.

В рамките на еднодневната си визита във Франция българският президент ще разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в централата на организацията. Той ще я запознае с предложения на страната ни, които да бъдат вписани в списъка на Нематериалното културно наследство.

В 14.30 часа  двамата ще посетят Мемориала на Холокоста и ще се поклонят пред паметта на загиналите. С отдаването на почит към жертвите на Холокоста ще бъде поставено и началото на международната кампания за отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Подкрепи Economic.bg