Румънците се отказват от БДЖ

Според експерти участието на "Груп Феровиар Ромън" досега е било единствено с цел шпионаж

164 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата румънска частна железопътна компания ТД - "Груп Феровиар Ромън" няма да подава оферта за "БДЖ-Товарни превози", научи "Стандарт". Отказът означава, че дружеството няма да плати 20 млн. евро депозит на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Румънското дружество участва в първата процедура за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози", като според експерти компанията просто е разузнавала. Румънците минали на пълен оглед във вагонните депа на БДЖ в София, Пловдив, Стара Загора, Карнобат, Синдел и Мездра, като навсякъде се интересували единствено от вида и количеството на складираните резервни части и от наличния скрап, пише "Стандарт".

Групата експерти на румънците била водена от Адриан Тачя, бивш шеф на "Българска железопътна компания" (БЖК), която е собственост на ТД "Груп Феровиар Ромън". Освен това с участието си в процедурата румънците получили пълна и актуална информация за всички тарифи и клиенти на най-големия си конкурент на жп пазара у нас - "БДЖ-Товарни превози". Хората по света плащат луди пари за икономически шпионаж, а румънците само срещу 10 хил. лв. за тръжната документация получиха всичко наготово, коментираха от железницата.

Освен това комшиите получили и пълна информация за реалното състояние на всички локомотиви и вагони. Сега им остава само да направят лек дъмпинг и да дръпнат и малкото останали клиенти на "БДЖ-Товарни превози".

Много е вероятно след огледите, които вече са направили, и останалите трима кандидати да се откажат да подадат оферти на 28 март.

Причината за това е отчайващото състояние на компанията и редица ръководни решения. Оказало се например, че шефовете на депата, посетени от кандидат-купувачите, са началници само по трудов договор. На практика обаче те нямат счетоводство, нито могат да подписват някакви документи. Нямат право дори да назначават и да уволняват служители. Но за сметка на това вземат заплати за началници.

Освен това кандидат-купувачите се тревожели и от факта, че проблемът със задълженията на практика не е решен. Вярно е, че в информационния меморандум на "БДЖ-Товарни превози" е посочен дълг от 94 млн. лв., който вече е нараснал на около 125 млн. лв. и трябва да бъде поет от купувача, но не това е проблемът. Проблемът е, че бъдещият собственик няма никаква гаранция, че кредиторите няма да го подгонят не само за дълговете на фирмата, която е купил, но и на целия "Холдинг БДЖ". Вярно е, че разделянето на БДЖ е станало през 2007 г., но дълговете са натрупани преди него. Затова няма да е изненада, ако кредиторите в един момент решат, че разделянето на активите и пасивите на БДЖ е направено с умисъл те да бъдат ощетени и подадат жалби в съда, които той да уважи. Възможно е съдът да постанови, че дълговете на холдинга трябва да се изплащат солидарно от всички компании, на които навремето са разделили БДЖ. Още повече, че "БДЖ-Товарни превози" е единственото дружество, което носи реални приходи на "Холдинг БДЖ", докато "БДЖ-Пътнически превози" инкасира огромни загуби и съществува само благодарение на космическите ежегодни държавни субсидии.

Нищо чудно тогава защо при огледите представителите на един от останалите кандидат-купувачи, се интересували от теглото на вагоните и локомотивите и на останалите метали. Явно гледат на част от активите на "БДЖ-Товарни превози" единствено като на скрап, пише "Стандарт".

Подкрепи Economic.bg