Румъния ще плаща по-малко за "зелена" енергия

Енергийният регулатор е поискал да се намалят субсидиите за енергията от вятърни, малки слънчеви и водноелектрически централи

3818 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Румъния ще намали цените, на които изкупува електрическата енергия произведена от вятърни, малки слънчеви и водноелектрически централи, пише GreenTech. Целта е да се избегне свръхкомпенсиранена инвеститорите, обяви държавният енергиен регулатор (ANRE).

С решението нарегулатора, Румъния става поредната европейска държава, която сваля цните за "зелена" енергия. Държави като Германия, Великобритания и Испания или са намалили, или планират да намалят стимулите за енергия от възобновяеми източници. България също намали почти наполовина изкупната цена за ВЕИ производителите.

Навсякъде в Европейския съюз страни като Германия, Великобритания и Испания или са намалили, или планират да намалят стимулите за енергия от възобновяеми източници след няколко години на силна правителствена подкрепа.

Схемата за подпомагане в Румъния дава зелени сертификати на производителите на възобновяема енергия за всеки генериран мегават. Доставчиците трябва да получават все по-голям процент от енергията, която продават, от възобновяеми източници, затова те купуват сертификати за постигането на тези цели.

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници печелят по два начина - един път, когато продават сертификати, и още един път, когато продават самата изходна мощност.

Но схемата за подпомагане също така позволява на ANRE да поиска от правителството да намали сертификатите, ако прецени, че са налице твърде високи проценти на възвръщаемост за инвеститорите.

ANRE е предложила на кабинета да намали броя на сертификатите от 2 на 1.5 за мегават вятърна енергия, от 6 на 3 за мегават от соларни проекти и от 3 на 2.3 за малки водноелектрически централи. Промените ще се прилагат за нови проекти.

Подкрепи Economic.bg