Русия и САЩ създават група по киберсигурност

Президентите Барак Обама и Владимир Путин са подписали споразумяния за подобряване на комуникацията между двете държави

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Русия и САЩ ще предприемат общи законодателни стъпки за подобряване на киберсигурността, пише "РИА Новости". Президентите на двете държави - Барак Обама и Владимир Путин са постигнали това съгласие вчера, по време на срещата на Г-8. Сътрудничеството включва създаването на комуникационна връзка, чрез която да се обменя информация за компютърни инциденти, застрашаващи националната сигурност.

За да се създаде механизъм за обмен на информация с цел по-добра защита на важни информационни системи, ние сме създали комуникационен канал и споразумения за споделяне на информация между нашите отдели за реакция при компютърни инциденти, обявиха двамата президенти в общо становище.

В течение на един месец ще се създаде двустранна работна група по киберсигурност, която ще се среща регулярно и ще извършва оценка на възникналите заплахи, ще разработва и координира съвместни мерки по реагиране на такива заплахи.

С цел да се обменя своевременно информация, свързана с информационните и комуникационните технологии (ИКТ), двете държави ще използват Центровете за намаляване на ядрения риск, които бяха изградени в САЩ и Русия през 80-те години. Тези Центрове имаха за цел да позволят бърз обмен на информация между двете държави в случай на ядрени тестове, които понякога лесно се бъркат с акт на агресия.

За да се улесни обмяната на спешни съобщения, които могат да намалят риска от грешки, ескалации и конфликти, ние сме разрешили използването на директната комуникационна връзка между Центровете на нашите две държави, пише още в съобщението, подписано от двете администрации.

Двамата президенти също така се споразумяха да установят директна връзка между високопоставени длъжностни лица, за да могат да управляват потенциално опасни ситуации, появили се заради събития, които могат да носят заплаха за сигурността при използването на ИКТ.

Подкрепи Economic.bg