Русия обмисля ембарго върху вноса на коли втора ръка

Има сектори, в които ЕС се нуждаят от нас повече, отколкото ние от тях, каза помощникът на президента на РФ Андрей Белоусов

Контрасанкции

Русия обмисля ембарго върху вноса на коли втора ръка
Автор: Николай Марченко

Русия може да забрани вноса на коли втора ръка от територията на Европейски съюз (ЕС), ако Брюксел разшири секторните санкции от утре. Това гласи писмено становище на Кремъл, цитирано от агенция РИА Новости.

Администрацията на руския държавен глава Владимир Путин намеква, че ембаргото срещу ЕС може да не се ограничи само със стоките от селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост.

„Ние имаме цяла редица от неселскостопански стоки, където нашите, най-вече европейски партньори, повече зависят от Русия, отколкото Русия от тях. Това касае например вноса на автомобили, най-вече втора ръка, това касае и някои видове стоки от леката промишленост, където вече и сами можем да произвеждаме. Касае също, макар и не всички, но поне някои видове на дрехи...“, коментира помощникът на президента на РФ Андрей Белоусов.

При това той изрази надежда, че нови санкции от страна на ЕС няма да последват и ответните мерки РФ няма да има необходимост да предприема. „Надявам се, че здравият разум ще е преобладаващ и няма да сме принудени да въвеждаме тези мерки“, коментира още Белоусов.

Както е известно, поради протекционистката политика на руските власти за тяхната автомобилна индустрия, колите втора ръка чуждо производство и без това са скъпи в Русия. Най-вече се внасят коли през страни като Литва, Полша и България, където са по-евтини и където връзките с търговците от Западна Европа са добре изградени.

Коментари: 0