Русия отпуска помощ на Украйна в зависимост от бъдещия кабинет

Заради промяната в политическата ситуация се отлага покупката на 2 млрд. долара

80 ~ 1 мин. четене

Руският финансов министър Антон Силуанов обяви, че Русия ще отпусне извънредна финансова помощ за Украйна след като бъде съставено ново правителство в Киев, предаде ИТАР-ТААС.

„Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински държавни облигации за 2 млрд. долара миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет“, обясни Силуанов.

Русия взе решение в края на миналата година да вложи в украински еврооблигации до 15 млрд. долара. Скоро след това бе закупен първият транш на стойност 3 млрд. долара.

След като вчера парламентът на Украйна взе гласува отстраняването на президентът на Украйна Виктор Янукович, депутатите приеха закон, с който става възможно освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко от затвора.

Нови президентски избори са насрочени за 25 май тази година, когато държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) ще гласуват за Европейски парламент. Междувременно депутати от партия „Свобода“ внесоха проекторезолюция в парламента за произвеждане на избори за Общински съвет и за кмет на Киев на 25 май, съобщи сайта на Върховната Рада.

Подкрепи Economic.bg