Руски разузнавателен кораб на път към Сирия

Вчера корабът ССВ-201 "Приазовье" е напуснал украинското пристанище в Севастопол

248 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Русия изпраща свой военен разузнавателен кораб към бреговете на Сирия, за да събере повече информация за случващото се в региона, предаде IBTimes. Вчера корабът ССВ-201 "Приазовье" е напуснал украинското пристанище в Севастопол, където Русия има военноморска база.

Миналата седмица Русия изпрати два военни кораба в Средиземно море, които са част от рутинна ротация на военноморския флот на държавата в региона. Очаква се обаче разузнавателният кораб да работи отделно от руския флот в региона. Властите са отказали коментар, но според военен източник корабът е с мисия "да събере текуща информация в район на ескалиращ конфликт".

Това се случва, след като в неделя президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да одобри военна намеса в Сирия. Държавният глава е сигурен, че силите на сирийския президент Башар ал-Асад са използвали химическо оръжие в столицата Дамаск на 21 август. От сирийска страна пък отвърнаха, че това е дело на военни групи, които имат за цел да свалят Асад.

Според държавния секретар Джон Кери Америка разполага с доказателства, че сирийското правителство е употребило невнопаралитичен газ зарин, което е довело до смъртта на над 1400 души. Кери каза, че "проби от коса и кръв са били тествани и са дали положителни резултати за наличието на зарин". В опита си да получи международна подкрепа, САЩ е предоставила информацията на Русия и Китай.

Според външния министър на Русия Сергей Лавров, обаче доказателствата, които САЩ са представили, не са убедителни. "Ние изобщо не бяхме убедени от доказателствата, които нашите американски, британски и френски партньори ни показаха", каза той на лекция по случай откриването на новата учебна година в Московския държавен институт за международни отношения, предаде "РИА Новости". Според Лавров в информацията, която САЩ е предоставила, липсват конкретни данни и географски координати. От руска страна са поискали по-конкретна данни, но те са им били отказани.

Подкрепи Economic.bg