Руснаци се местят да живеят по Черноморието ни

Най-търсени са апартаментите във ваканционни комплекси във Варна и Бургас

Все повече руснаци се интересуват от покупка на апартаменти и къщи за постоянно живеене във Варна и Бургас. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Лъчезар Искров, предаде Дарик.

Най-търсени са имотите с една спалня, ситуирани във ваканционни комплекси, а цените се движат между 25 000 и 30 000 евро.

С разгара на туристическия сезон се отчита и повишаване на интереса към покупката на ваканционни имоти от чуждестранни туристи, отбеляза Искров.

Според него пазарът не е по-активен спрямо същия период на миналата година. Не се оправдаваха очакванията, че ще се появят клиенти за български имоти от арабските страни заради кризата там. Трайна остава тенденцията на изтегляне на англоезичните купувачи.

В определени ваканционни имоти е регистрирано задържане и дори спад на цените между 5 и 10 процента. Става дума за имоти, изградени на много голямо отстояние от морето и за тези с нискобюджетно строителство, уточнява експертът.

Не може да се говори за оживление в пазара на панелни жилища заради земетресенията. Едва ли земетресението може да се отрази така върху покупателната способност на населението, че да се отбележи бум в реализираните сделки, каза Искров.

На този етап не се наблюдава засилен интерес от чуждестранни инвеститори към сделките със земеделска земя. Пазарът е по-активен, и то предимно вторичният, защото основната част от търгуваната в момента земя се предлага от инвестиционни фондове, които натрупаха сериозни количества земя и сега се стремят да излязат от тези инвестиции, смята Искров. 

Основните участници на пазара на земеделска земя продължават да са арендаторите и това е свързано главно с желанието им да разрастват производството си и от новия начин на отпускане на европейските субсидии, който ще е обвързан с количество обработвана земя.

Коментари: 0