Ръстът при пшеница повлича и хляба

Износът на жито от България се увеличава

7070 ~ 1 мин. четене

Продължаващото повишаване на цената на пшеницата може да доведе до поскъпване на брашното и хляба. Хлебопроизводителите засега задържат цените и се въздържат да дават прогнози дали и с колко ще коригират цените, съобщи бТВ.

В Добричко цената на пшеницата достигна 450 лв. за тон, спрямо 420 лв. преди година. Основната причина за това е сушата и очакваните по-ниски добиви, особено в производители гиганти като Русия.

Според Софийската стокова борса през последния месец пшеницата у нас се е повишила с 10%. На някои от световните борси увеличението минава 20%. В Съединените щати например увеличението е с 24%.

"Вече сме виждали цени от 500 лева за тон. Това беше преди няколко години, когато отново беше такава ситуацията в световен мащаб, реколтите бяха компрометирани, така че не бих се учудила ако достигнем такива нива, защото вече сме го преживявали", коментира Антонина Белопитова, експерт от Софийска стокова борса.

Добрата цена увеличава и износа. На пристанището в Лом се изнасят по 1 000 тона пшеница дневно - двойно повече от миналата година.

Подкрепи Economic.bg