С 25% скочили заплатите в митниците

30% от служителите не могат да отговорят на елементарни въпроси от теста, разкри финансовият министър

Благодарение на структурни реформи средната заплата в митниците е скочила с 25% само в рамките на този мандат, обяви в парламента финансовият министър Симеон Дянков. "Митничарите получават доста добри заплати, така че една от темите, от които трябва да излезем като общество, е, че те са склонни на някои нередности, защото не получават достатъчно пари", допълни вицепремиерът.

30% от митничарите не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния професионален тест, разкри Дянков. "Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите", констатира финансист № 1.

"През последните две години в Агенция „Митници" бяха въведени някои нови правила и структури, които регламентират процесите в управлението на човешките ресурси", каза Дянков и допълни, че вече задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност.
 
„Това за мен като финансов министър бе една от първите неприятни изненади. Като се направи първият тест, се оказа, че около 30% от митничарите, които са на пунктовете, не могат да попълнят някои елементарни отговори на въпроси от самия митнически кодекс. След това тези тестове се разшириха.

"На базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 г. досега за служителите, бяха освободени групи или отделни служители, а част от другите групи, включително тази, за която се говори в Митница Свиленград, е благодарение на тази функционална промяна. Доколко е успешна тя, можем вече да съдим, при положение че продължаваме да имаме някои проблеми в Митница Свиленград и някои от другите митници", каза Дянков.

Коментари: 0