S&P: Аржентина е във фалит

Страната не успя да се договори с част от кредиторите от предишната неплатежоспособност преди 13 години

S&P: Аржентина е във фалит
3635 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Standard & Poor’s обяви Аржентина във фалит, след като страната не успя да спази срока за лихвено плащане по преструктурирани облигации на стойност 13 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Агенция понижи дългосрочния кредитен рейтинг по държавния дълг от CCC- до "селективен фалит", а перспективата остава негативна.

Страната трябваше да направи превод от 539 млрд. щатски долара към облигационери, съгласили се да преструктурират книжата си след предишния фалит през 2001 г. Щатски съдия, обаче, отсъди, че то няма как да бъде осъществено, ако заедно с него не бъде платено и на инвеститорите, които също са пострадали от фалита, но не са се съгласили да се до договорят с правителството. Предишно съдебно решение гласеше, че те трябва да бъдат обезщетени в пълен размер.

Преговорите с хедж фондовете, оглавявани от Elliott Management Corp. на милиардерът Пол Зингер завършиха без успех рано тази сутрин. По време на пресконференция след края им, аржентинският министър на икономиката Аксел Кисилоф нарече групата кредитори „лешояди“ и бе категоричен, че страната му няма да се „поддаде на изнудване“.

Кисилоф обясни, че групата е отказала да задържи изпълнението на съдебната заповед и всякакви предложение варианти, настоявайки за частично плащане в  размер на 1,5 млрд. долара. Ако Аржентина беше дала съгласието си, то това би активирало клауза в споразумението за преструктурирания дълг, която би изисквала равнопоставеност между различните инвеститори и съответно поява на нови непосилни за страната финансови претенции.

Около 200 млрд. долара публичен дълг в чужда валута, включително 30 млрд. преструктуриран, стана причината за втория фалит на южноамериканската страна през последните 13 години.

„Всички последствия от фалита не могат да се предскажат. Това далеч не е „техническа мярка“, а реално болезнено събитие, което ще засегне хората“, коментира Даниел Полак, съдебен посредник по случая.

Подкрепи Economic.bg