САЩ дава милиони, за да бомбардира собствените си оръжия

Между 84 хил. и 100 хил. долара струва един боен полет в Ирак

САЩ дава милиони, за да бомбардира собствените си оръжия

Снимка: primeportal.net

168 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Странни времена за американските оръжия, пише Reuters. Те се движат като окупационни части в родния Фъргюсън, Мисури и са обстрелвани от свои „събратя“ зад граница.

В „нещото“, все още наречено Ирак, военновъздушните сили на САЩ бомбардират цели на Ислямската държава, в опит да защитят малък народ наречен язиди и последните остатъци от административна власт в богатата на петрол „страна“. Бунтовниците, които се появиха от „добрата“ страна в конфликта в Сирия, вече от доста време контролират обширни територии там и в Северен Ирак. Ситуацията се разви по начин, който срещна интересите на доскорошните противници, а оръжия се насочиха срещу създателите си.

Екстремистите от Ислямска държава постигнаха поредица от зебележителни военни резултати и в крайна сметка в ръцете им се озова огромно количество американска военна техника. Техника, предназначена да възстанови новообучената иракска армия. Същата, която рухна пред все още наричащата се Ислямска държава в Ирак и Леванта. Същата, която захвърли оръжията и униформите си и избяга.

Правейки това „военните“ изоставиха по-голямата част и от оборудването си. Списъкът включва танкове M1 Abrams (с цена около 6 млн. долара за брой), оръдия M198 Howitzer (близо 530 хил. долара за брой), специално защитени MPAR машини (около 1 млн. долара за брой) и др.

Сега бойни самолети F-16 бомбардират тази техника за между 22 и 30 хил. долара за летателен час. Към това трябва да прибавим и цената на самата бомба – 20 хил. долара всяка. Това означава, че самолет, излитащ от базата Инджерлик в Турция и прекарващ 2 часа във въздуха, „изразходва“ между 84 и 100 хил.  долара, за да унищожи с двете си ракети техника за между 1 и 12 млн. долара, произведена в… САЩ.

Вероятно това е тънкостта при оръжията – веднъж щом ги произведеш, не знаеш кой срещу кого ще ги насочи, пише агенцията.

Коментари: 0