САЩ е страната с най-богатите домакинства в света

5.9 млн. семейства в САЩ живеят в страната със състояние над 1 млн. долара

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

САЩ е страната с най-богатите домакинства в света. 5.9 млн. семейства в САЩ живеят със състояние над 1 млн. долара. Това показват данни от доклад на американската консултантска компания „Boston consulting group”.

На второ място в класацията се нарежда Япония с 1.5 млн. долара, последвана от Китай с 1.3 млн. долара. Според доклада, броят на домакинствата  с активи за милиони в света е достигнал 13.8 млн., което представлява 0.9% от всички домакинства на планетата, предаде ИТАР-ТАСС.

По показателя количество милионери на глава от населението, според изследването на „Boston consulting group”, Катар е безспорен лидер с 14.3% общ брой на милионерите от общия брой на жителите на страната. На следващите места в класацията се нареждат Швейцария с 11.6%, Кувейт с 11.5%, Хонконг с 9.4% и Сингапур с 8.2%.

В изследването за броя на домакинствата, чието състояние е над 100 млн. долара, отново лидер е САЩ, където живеят 3016 семейства с подобни активи. На второ място се нарежда Великобритания с 1001 семейства, последвана от Китай – с 851.

По показателя оценки на компанията, домакинствата в целия свят разполагат с 135 трилиона долара финансови активи. Най-богати региони остават Северна Америка и Западна Европа, чиито дялове са съответно 43.3 и 35.8 трлн. долара.

Подкрепи Economic.bg