САЩ имали пълен достъп до данните на 70% от хората в ЕС

Според бившия сътрудник на NSA Уейн Медсън 7 държави имат споразумение със щатските служби и предоставят лични данни при поискване

204 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Седем европейски държави, които съставляват почти 70% от населението на ЕС, са предоставяли на американската Агенция за национална сигурност (NSA) данни за своите граждани. Според сайта Privacy Surgeon, който в събота публикува интервю с бившия сътрудник на NSA Уейн Медсен, европейските служби са давали информация за телефонни разговори и интернет активността на своите граждани.

По думите на Уейн Медсън службите за сигурност на САЩ са си сътрудничили в тази област с Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания. Според него има подписано споразумение, по силата на което специалните служби на тези 7 държави предоставят информация за гражданите си при поискване.

"Не разбирам как Ангела Меркел може със сериозно изражение на лицето да иска от Обама и Великобритания обяснения, след като Германия има същите отношения със САЩ", казва Медсън пред Privacy Surgeon. Според него спецслужбите на Финландия, Швеция и Турция също сътрудничат със САЩ, но в по-малък мащаб.

В началото на юни бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън разпространи данни за секретната програма на PRISM, която позволява да се следят електронните съобщения в най-големите сайтове. След това американското разузнаване частично разсекрети програмата и заяви, че тя се реализира законно и под контрола на властите в САЩ.

Подкрепи Economic.bg