САЩ на път да глоби BNP Paribas с $10 млрд.

Министерството на правосъдието разследва банката за операции с Иран, Куба и Судан

Автор: Николай Марченко

Министерство на правосъдието на САЩ обвинява една от водещите френски банки BNP Paribas в незаконни операции със санкционирани държави, информира Euronews.

Паневропейската телевизия цитира щатския бизнес всекидневник The Wall Street Journal (WSJ), според който става дума за нарушаване на наложените санкции и ембарго от страна на американските власти върху държавите Иран, Куба и Судан.

Разследването срещу BNP Paribas продължава над една година. WSJ акцентира на факта, че финансовата инстутция се смята за една от шестте „най-влиятелни банки в света”.

Затова и глобата от 10 млрд. долата, която се готви за BNP Paribas от американското следствие, се очаква да бъде една от най-големите при извънсъдебни споразумения между властите на САЩ и банкови институции. Разкрива се, че банката се опитва да намали глобата до 8 млрд. долара, но окончателното споразумение все още не е постигнато.

Правосъдното ведомство също така разглежда възможността да се забрани на BNP Paribas осъществяване на всякакви банкови операции в щатски долари.

Коментари: 0