САЩ очакват свиване на дефицита

През 2012 г. Белият дом прогнозира 1.21 млрд. долара дупка в бюджета

6836 ~ 1 мин. четене

Администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че в края на 2012 г. бюджетният дефицит на страната ще намалее до 1.21 трлн. долара. Предишната прогноза от февруари беше, че дупката в бюджета ще бъде 1.33 трлн. долара. През 2011 г. той достигна 1.3 трлн. долара.

В края на годината безработицата ще бъде 8%, което е над предишната прогноза. Анализатори отбелязват факта, че администрацията си позволява да оповести негативната информация, въпреки че в момента се води предизборна кампания, в която основната тема е именно икономиката.

Цялостният икономически ръст се очаква да бъде 2.6%, което също е понижение спрямо прогнозата от февруари. Все пак обаче е по-висока от очакванията на анализатори и икономисти.

"Икономическата и финансова стабилност в Еврозоната остава значителен риск за възстановяването на САЩ и глобалната икономика като цяло", се посочва в доклада на Белия дом. "Въпреки тези насрещни ветрове очакваме икономическият ръст да продължи с умерен темп през 2012 г. и 2013 г., и да се вдигне през 2014 г.", се казва още в доклада.

Подкрепи Economic.bg