САЩ правят 45% от военните разходи в света

Северна Корея продължава да подобрява военния си потенциал

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

САЩ продължават да доминират в изразходването на средства за военни нужди. 45.3% от световните военни разходи са дело на първата икономика в света, предава Reuters. Проучването е на Международния институт за стратегически изследвания.

Второто място в света очаквано се заема от Китай. Анализаторите отбелязват, че ако азиатската страна продължи със стабилния си икономически растеж, ще се изравни със САЩ между 2025 и 2028 г.

Северна Корея, която проведе трети ядрен опит през февруари, продължава да подобрява военния си потенциал. В доклада се подчертава, че страната е третата в света с най-голям химически арсенал и вероятно има и биологически оръжия.

Изследването показва, че през 2012 г. Азия като цяло е направила повече военни разходи от Европа, което се случва за първа година. Азиатският континент е регистрирал увеличение от 4.94% за миналата година, докато номиналните военни разходи сред европейските членове на НАТО са се свили до нивата от 2006 г. заради бюджетните съкращения вследствие на кризата.

„Увеличението на разходите в Азия е толкова голямо, а съкращенията сред европейските държави са толкова сурови, че през 2012 г. номиналните разходи в Азия (287.4 млрд. долара) надвишават общо националните военни разходи не само на държавите от НАТО в Европа, но и в цяла Европа, включително разходите на европейските държави извън НАТО", се поянява още в доклада.

Подкрепи Economic.bg