САЩ призова ЕС да съкрати вноса си на руски газ

Американският президент ще посети Париж, Брюксел и Полша от 2 до 6 юни

САЩ настоява Европейският съюз (ЕС) да съкрати вноса си на руски газ. Това заяви пред журналисти съветникът на президента на Съединените щати по национална сигурност Бен Родс, предаде РИА Новости.

"Ще работим в тясно с сътрудничество нашите партньори относно важността на диверсифицирането на енергийните ресурси в краткосрочна и дългосрочна перспектива, модернизирането на тяхната инфраструктурата и ограничаването на възможността на Русия да използва енергията като инструмент за политическо влияние. Очаквам, че това ще се обсъжда и в Полша на срещата на източно- и централноевропейските страни и на срещата на Г-7”, обясни Родс.

По думите му в последно време САЩ са предприели редица стъпки, за да облекчат лицензирането и износа на газ в Европа. "Ние разглеждаме това като част от общата енергийна картина на Европа и част от европейската диверсификация", добави съветникът на президента.

От 2 до 6 юни предстои посещение на американският президент Барак Обама в Полша, Брюксел и Париж, където той ще проведе редица срещи.

 

Коментари: 0