Самарас: Гърция не се нуждае от нов спасителен заем

Има споразумение с ЕС, което предвижда, че ако постигнем нашите цели, включително първичен бюджетен излишък, ние можем да разчитаме на облекчаване на дълга, заяви премиерът на страна

56 ~ 2 мин. четене

„Гърция не се нуждае от нов спасителен план”. Това заяви премиерът на страната Андонис Самарас в интервю за германския таблоид Билд (Bild). "Постигнахме нашата цел с настоящия план за помощ и това работи", добавя той.

Гърция е първата европейска страна, която през 2010 г. бе принудена да бъде включена в системата за финансова помощ от страна на Тройката (ЕС-ЕЦБ–МВФ), която предостави две кредитни програми на обща стойност 240 милиарда евро, за да избегне фалита, но в замяна на драстични мерки, които тежат върху ежедневието на населението.

Изправено пред избиратели, които в мнозинството си са се възстановили, гръцкото правителство не показва повторна нужда от нова помощ. Атина отхвърля всеки нов "меморандум" за финансова помощ, но иска облекчение на тежестта на дълга си, в съответствие с ангажиментите, поети от европейските й партньори през 2012 година.
Това потвърждава в интервюто пред Билд и Самарас.

"Има споразумение с ЕС, което предвижда, че ако постигнем нашите цели, включително първичен бюджетен излишък, ние можем да разчитаме на облекчаване на дълга, например под формата на по-далечен падеж и по-ниски цени", заявява той.

Атина има първичен бюджетен излишък (с изключение на обслужването на дълга) за 2013 г. , който ще бъде "значителен", подчертава гръцкият премиер. "С нашия напредък, ние отсега надминаваме всички очаквания", каза той.

"Все още няма надеждни данни за дефицита и равнището на дълга за 2013 г.", подчерта обаче през уикенда в германската преса генералният директор на Евростат Валтер Радермахер. Очаквайки, че статистическата служба ще даде тези данни в края на март, "всички други числа, които се съобщават, са чиста спекулация", предупреди той.

Въпросът за удължаване на падежа на гръцките облигации и възможното намаляване на ставките "трябва да бъде разгледан в детайли в средата на годината", заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю, излъчено в неделя вечерта по германската обществена телевизия А Ер Де (ARD) . Министърът приветства "значителния напредък", постигнат от Гърция, но оценявайки, че той не се дължи на бизнеса.

Подкрепи Economic.bg