Самарас е на ход

Редица анализатори коментират, че вотът е своеобразен референдум за това дали страната да остане в еврозоната

Консерваторите от Нова демокрация спечелиха съдбоносните избори вчера в Гърция. Според последните данни, партията която подкрепя меморандума, налагащ рестриктивна програма на Гърция, води с 29,5% пред втората СИРИЗА. Радикалната лява коалиция, която отхвърля условията на меморандума и настоява за пълно предоговаряне на ангажиментите за гръцкия дълг, събира около 27,5%.

ПАСОК е с около 12% и именно тя ще е ключът към създаването на мнозинство. Интересно е, че радикалната крайнодясна националистическа партия Златна Зора с председател Николаос Михалолиакос, определяна още като неонацистка и неофашистка, събира около 7 на сто от гласовете.  Редица анализатори коментират, че вотът е своеобразен референдум за това дали страната да остане в еврозоната.

По време на пресконференция в рамките на своята предизборна кампания консервативният лидери посочи, че подкрепя създаването на правителство на националното спасение след изборите в неделя. Това е явна промяна за лидера на „Нова демокрация”, който преди изборите на 6 май настояваше, че нищо освен ясно мнозинство не е приемливо за неговата партия.

Сега Нова демокрация ще бъда първата партия, която ще може да опита да състави правителство. Преди няколко дни лидерът на консерваторите Андонис Самарас заяви, че има достатъчно възможности за партиите да си сътрудничат след парламентарните избори на 17 юни. По този начин той подготви всички влизащи партии в парламента за желанието да се сформира успешна по-широка коалиция. В същото време той отново атакува Сириза, като обвини радикалните леви, че провеждат „политика като от комикс”, отхвърляйки всякаква възможност за сътрудничество с тях.

Нова демокрация е дясноцентристка либералноконсервативна политическа партия в Гърция. Партията е основана на 4 октомври 1974 г. от Константинос Г. Караманлис. В учредителният си манифест Караманлис определя идеологическата ориентация на партията като "радикален либерализъм, основаващ се на свободата на пазара при умерена намеса на държавата". От 2009 председател на консервативната е Андонис Самарас. Той е потомък на едно от най-престижните семейства в Гърция.

Самарас следва икономика в Емърст колидж в Масачузетс, където е съквартирант на бившия премиер Георгиос Папандреу. През 1976 година Самарас завършва икономика в Харвардския университет. През 1989 година е за малко икономичски министър, а между 1989 и 1992 година е външен министър в кабинета на Константинос Мицотакис.

"Ще излезем от кризата, а не от еврозоната. Няма да позволим на никой да ни прогони от Европа", каза Андонис Самарас пред хиляди поддръжници  на последния митинг на консерваторите в Атина в петък вечерта. По думите му ако страната остави еврото ще се върне с 50 години назад. Той предупреди, че измъчваната от рецесия гръцка икономика няма да издържи на шока от продължаващата политическа несигурност.

Според проучванията, вероятно ще се състави по-широко правителство от 2 или 3 партии, които са на ръба да съберат мнозинство. Това са Нова Демокрация, ПАСОК и евентуално левицата на Кувелис (ДИМАР).

Изборното законодателство в Гърция отрежда на партията с най-много гласове допълнителни 50 депутатски кресла в парламента. Въпреки това, съставянето на коалиционно правителство отново може да се окаже трудно, както стана след изборите на 6 май. Според ведомството Нова демокрация има право на 130 места в 300-местния парламент, докато лявата радикална коалиция Сириза е спечелила 72 депутатски мандата. С местата на ПАСОК, Самар би имал мнозинство.

Не това обаче е определящото, а това дали една евентуална коалиция ще може да управлява и да реализира някакви мерки. Въпросът е дали толкова широко обединение ще може да наложи политиката си.

Вчера Wall Street Journal коментира: „Която и партия да излезе победител, тя ще е изправена пред почти непреодолима задача - трябва да поеме наследството на изпадналата почти в несъстоятелност държава и да върне икономиката, която е в състояние на свободно падане обратно и трябва да се справи с общество, което не иска да знае нищо за мерките за икономии“.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел призоваваше при различни случаи всички страни да бъде дадена повече сила на ЕС. Тя призова за изграждане на фундамент в Европа, който по думите й да осигури просперитет за „децата и внуците” на европейците. 

Меркел категорично отхвърля призивите за промяна на строгите мерки за икономии и призовава гърците да се съобразяват с поетите си задължения.

Сега първата задача, пред която ще бъде изправен победителят, е прилагането на поредния кръг от спестовни мерки с обем от около 11,5 млрд. евро, договорен с европейските и международните кредитори.

 

Информационна Агенция Икономика

Коментари: 0