Самарас и министрите си намалиха заплатите

Общото месечно възнаграждение на депутатите било 20 000 евро

6782 ~ 1 мин. четене

Премиерът на Гърция Антонис Самарас намали своята заплата и тези на министрите от кабинета си. Той ще получава с 1800 евро по-малко, а министрите - с около 1000 евро по-ниско заплащане на месец.

От този месец по-ниски възнаграждения ще получават 200 000 военни, полицаи, университетски преподаватели и лекари, съобщават гръцките медии, цитирани от БНР.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас още преди седмица оряза заплатите на депутатите от СИРИЗА с 60%, като 20% от тях отиват във фонда за подпомагане на социално слаби семейства.

В гръцките медии се появиха информации, че депутатите получават общо месечно възнаграждение от 20 000 евро, докато правителството реже минималната заплата и ниските пенсии. Говорителят на правителството опроверга тази информация, но отказа да посочи реалните приходи на гръцките народни представители. Самарас ще се срещне с експертите на кредиторите, за да ги убеди във възможността Гърция да въведе мерки за бюджетни икономии и да се продължи финансирането по спасителния план.

Eкспертите на кредиторите, които са в Атина, имат работна среща с премиера Антонис Самарас, за да обсъдят възможностите за икономии, които да гарантират финансиране по втория спасителен план в размер на 130 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg