Само 1,2 милиона българи на пълно работно време

Според компании за наемане на персонал са наложителни промени, уреждащи ефективно временната заетост

Промените в Кодекса на труда, които уреждат временната заетост у нас, са неефективни и трябва спешно да бъдат коригирани, защото в противен случай ще настъпи хаос в пазара на труда у нас.

Това коментираха в студиото на сутрешния блок на “България Он Ер” представители на водещи компании за наемане на персонал, съобщи Фокус.

Според управляващия директор на “Менпауър” за България Надя Василева в настоящия си вид нормативната регулация не осигурява нито допълнителна сигурност на работниците, нито гъвкави възможности на работодателите.

Един от проблемите, според представителите на бранша, е ненужно наложеното ограничение на временна работа да бъдат наети само 30% от състава на компаниите.

Друг проблем е облагането с много по-тежки данъци на българите, които работят в чужбина по линия на командировки. Тази мярка ще увеличи чувствително сивия сектор, убеден е изпълнителният директор на “Хюмън пауър” Васил Василев.

От агенциите за наемане на персонал ще се обърнат за съдействие и към европейската браншова асоциация. Те ще се позоват и на данните на БСК, според които от 7 млн. граждани, наетите на пълно работно време у нас са едва 1,2 млн. души.

Предложенията за промени в Кодекса на труда са внесени в деловодствата на ресорните институции. Очаква се в следващите седмици диалогът между управляващите и бранша да се поднови. 

Коментари: 0