Samsung изтри 1 млрд. долара от пазарната си капитализация

Книжата на компанията се понижиха след решението на администрацията на Барак Обама да отмени забраната за продажба на по-стари продукти на Apple в САЩ

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Пазарната капитализация на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics се стопи с над 1 млрд. долара по време на сутрешната търговия в Сеул. Понижението на книжата дойде, след изненадващото решението на администрацията на президента на САЩ Барак Обама през уикенда да наложи вето на забрана за внос на някои продукти на Apple в САЩ. Отпадането на ограниченията за продажба на по-стари продукти на американската компания, сред които iPhone 4 и iPad 2 3G, нанесе удар на южнокорейския конкурент, който се стреми да разшири дела си пазара на смартфони в САЩ, пише Marketwatch.

В сутрешната търговия в понеделник в Сеул най-голямата компания по пазарна капитализация в Южна Корея загуби 0.6% от стойността на книжата си до 1 278 000 вона (1137 долара за акция. Спадът изтри 1.05 млрд. долара от пазарната капитализация на Samsung.

Всички погледи сега са насочени Комисията по международна търговия на САЩ (ITC), която трябва да реши дали да забрани продажбата в Америка на определени мобилни устройства Galaxy, след като Apple се оплака, че в тях има нарушени патенти.

Продуктите на Samsung, за които се очаква решение през следващите дни са някои по-стари версии на модели смартфони и таблети Galaxy, сред които Galaxy S, Galaxy S II, Galaxy Tab 10.1. Най-новите смартфони Galaxy S III и Galaxy S4 няма да бъдат засегнати от евентуална забрана.

Подкрепи Economic.bg