Печалбата на HSBC се повиши с 10%

Резултатът достигна 14.07 млрд. долара, но очакванията на анализаторите бяха за малко по-висока печалба

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата европейска банка - британската HSBC Holdings, отчете с 10% по-висока печалба за първото полугодие на годината благодарение на спада на обезценката за заеми в САЩ. Загубите от обезценка са се понижили с 35% до 3.1 млрд. долара.

В същото време главният изпълнителен директор на финансовата институция Стюарт Гъливер започна с продажбата на активи, за да се фокусира върху по-печелившите бизнеси на банката. HSBC приключи продажбата на американския си бизнес с кредитни карти, с който се раздели на 22 май тази година. Купувач е Capital One Financial Corp.

Печалбата на HSBC преди облагане с данъци нарасна до 14.07 млрд. долара в края на юни 2013 г., а година по-рано положителният резултат беше 12.74 млрд. долара, става ясно от изявление на базирана в Лондон финансова институция. Очакванията на анализаторите обаче бяха за малко по-висока печалба. В анкета на Bloomberg специалистите прогнозираха резултат от 14.15 млрд. долара.

След изнесения отчет книжата на HSBC се понижиха с 2.2% до 73.78 паунда за акция по време на сутрешната търговия в Лондон.

Подкрепи Economic.bg