Саркози на кръстопът между политиката и Катар

Бившият президент на Франция обмисля дали да поеме голям инвестиционен фонд в Катар или да се завърне на политическата сцена

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Бившият президент на Франция получава различни предложения за работа, но не се е ангажирал с нито едно засега, заявиха негови приближени във връзка с публикация във Financial Times, че Катар го иска за управител на инвестиционен фонд, съобщава БГНЕС.

Доха планира да насочи 500 млн. евро към инвестиции в Южна Европа, Средиземноморието и Бразилия и катарските власти се надяват да използват широките връзки на френския лидер във високопоставените кръгове в цял свят. Информацията се потвърждава и от Набил ан Насър, експерт по региона и автор на книгата "Загадката Катар", която тази седмица излиза във Франция.

"От финансова гледна точка подобен проект е напълно осъществим. Ако Саркози се съгласи, ще трябва обаче да се откаже от участие в политическия живот - това е въпросът".

"Никола Саркози получава редовно предложения, но не се е ангажирал с нито едно", казват източници от неговото обкръжение, цитирани от списание "Експрес.

Междувременно бившият френски президент намекна, че може да се завърне в политиката, не само воден от желание за власт, но и от чувството си за дълг към френския народ.

Десният Саркози, победен от социалистическия президент Франсоа Оланд през май, заяви пред седмичното бизнес списание "Вальор Актюел", че вероятно няма друг избор освен да се завърне. "За съжаление ще дойде време, когато въпросът вече няма да е "Искате ли?", а "Имате ли друг избор?", заяви Саркози в интервюто.

Подкрепи Economic.bg