Саудитска Арабия отпуска 5 млрд. долара на Египет

Финансовата помощ е отпусната с указ от саудитския крал Абдула

Автор: Божидара Иванова

Саудитска Арабия отпуска 5 млрд. долара на Египет, предаде Reuters.  Финансовата помощ е отпусната с указ на саудитския крал Абдула и се предоставя след  свалянето на президента на ислямското движение „Мюсюлмански братя“ Мохамед  Морси от египетската армия.

По думите на саудитският финансов министър Ибрахим ал Асаф, пакетът предоставен от Саудитска Арабия включва 2 млрд. долара депозит в египетската централна банка, 2 млрд. долара в петролни продукти и ч млрд. в брой.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) се ангажираха да отпуснат на Египет общо 3 млрд. долара – 2 млрд. безлихвен заем и 1 млрд. долара безвъзмездна помощ. Новината бе съобщена  в Кайро по време на посещение на високопоставена делегация  от ОАЕ.

Мохамед Морси бе свален от власт с преврат от армията миналата седмица, след като не се съгласи с нейния ултиматум и призивите на опозиционните светски и либерални партии в Египет, да се оттегли от власт доброволно. В момента той е под домашен арест, а на негово място е назначен временен президент Адли Мансур.

Коментари: 0