Семерджиев прогнозира поевтиняване и на тока

Според шефа на ДКЕВР цената на газа в новия договор може да е по-ниска от сегашната, ако отпаднат посредниците

Ако в новия договор за доставка на природен газ се запази намалението от тази година, което е около 11%, е много вероятно от 1 януари да поевтинее и парното. Това каза председателят на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на открито заседание на регулатора. Договорът с "Газпром" трябва да бъде подписан на 15 ноември.

Според шефа на енергийния регулатор газът може да поевтинее над това ниво, ако отпаднат посредниците. Днес икономическият министър Делян Добрев обяви, че правителството ще се опита да премахне посредниците и да купува директно от "Газпром".

Семерджиев каза още, че новата формула за ценообразуване, която ще залегне в договорите, няма съществено да се отличава от тази, която се прилага и в момента. Това означава, че цената на петрола ще продължи да влияе на цената на природния газ.

Той обяви, че ДКЕВР вече е избрала членове на така наречения регулаторен одит, чиято задача ще бъде да следи ценовите равнища в енергийния сектор и самия пазар. Той ще може да дава предложения за това как да бъдат регулирани определени цени.

Очаква се първият по-сериозен енергиен регулаторен одит да бъде извършен в трите комплекса на „Марица-Изток" - това са частните 1 и 3, които имат американски собственици, и държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2".

След одита може да се очаква намаляване на цените, по които Националната електрическа компания изкупува произведеното от тях електричеството, което от своя страна има потенциал да доведе до намаляване и на крайните цени за електроенергията.

Резултати от тези действия ще бъдат известни при определянето на цената за следващата регулаторен период, който е от 1 юли догодина.

Коментари: 0