Северна Корея е извършила ядрен опит

Страната е информирала вчера Пекин и Вашингтон, че се готви да извърши ядрена експлозия

Снимка: БГНЕС

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Северна Корея е извършила ядрен опит, предаде Reuters, като цитира министерството на отбраната на Южна Корея.

Малко по-късно Северна Корея потвърди "успешното" провеждане на подземен ядрен тест. В съобщение на държавната Корейска централна информационна агенция, цитирано от AFP се казва, че ядреният тест е бил извършен "като част от мерките за защита на нашата национална сигурност и суверенитет срещу дръзката враждебност на САЩ, които нарушават правото на нашата република за мирно изстрелване на сателит".

Съобщението идва след регистрираното от Геофизическия институт на САЩ земетресение с магнитуд 5,1 в Северна Корея.

„Бяхме информирани от южнокорейската страна, че Пхенян е извършил ядрен опит”, посочи дипломат от Съвета за сигурност на ООН, пожелал анонимност.

Северна Корея, която предупреждаваше, че ще извърши трети ядрен опит, е информирала вчера Пекин и Вашингтон, че се готви да извърши ядрена експлозия, посочва Reuters.

Международната ядрена агенция за мониторинг казва, че местоположението на труса е "приблизително същия" с проведените през 2006 и 2008 г. тестовете, а също и че сегашната експлозия има подобни характеристики.

Северна Корея не е в сеизмична зона и най-вероятно ще са нужни часове или дни, за да се установи официално дали е имало ядрена експлозия, добавя агенцията.

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че сеизмично събитие в Северна Корея може би е резултат от ядрена експлозия с мощност 6-7 или повече килотона.

Президентът на Южна Корея Ли Мюн-Бак свика заседание на Съвета за национална сигурност.

Подкрепи Economic.bg