„Шах Дениз 2“ почти влезе в „Набуко“

Консорциумът подписа принципно споразумение за придобиване на 50% от проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл"

308 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Консорциумът "Шах Дениз 2" подписа принципно споразумение за сътрудничество с компаниите разработващи едноименното газовото находище - азербайджанската SOCAR, британската BP, норвежката Statoil и френската Total, с което получава правото да придобие 50% от проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл". Както и споразумение за финансиране.

Под документа подписите си сложиха освен партньорите на "Шах Дениз 2", но и акционерите в газопровода "Набуко" и "Набуко газ пайплайн интернешънъл".

Подписаното принципно споразумение обаче не означава, че консорциум "Шах Дениз 2" наистина ще придобие половината от проекта. Окончателното решение за това се чака през юни, когато ще стане ясно и съдбата на газопровода.

В момента шестте акционера в проектната компания за "Набуко", сред които и БЕХ, имат по 16.67%. След официалното напускане на проекта от германската RWE и евентуалното влизане на "Шах Дениз 2" всеки от петте сегашни акционера ще има по 10%.

Подкрепи Economic.bg