Шефът на Google заминава за Северна Корея

Въпреки предупреждението от Държавния департамент, Ерик Шмид ще посети комунистическата страна като частен гражданин

120 ~ 1 мин. четене

Председателят на борда на директорите на интернет гиганта Google Ерик Шмид ще осъществи визитата си в Северна Корея - страната, за която се смята, че поддържа най-строгите правила за достъп до световната мрежа. Въпреки че беше предупреден от Държавния департамент на САЩ да не предприема пътуването, Шмид ще посети страната за първи път.  

Той напусна китайската столица Пекин, където беше част от делегация, предвождана от бившия губернатор на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън. Той отива като частен гражданин и е заинтересуван от икономическото положение в страната и използването на социалните медии.

„Това не е пътуване за Google, но аз съм уверен, че той се интересува от някои икономически въпроси там, както и от социалния аспект на медиите. Ние ще се срещнем със севернокорейски политически, икономически и военни лидери. Ще посетим и някои университети”, пояснява Ричардсън, цитиран от британския в. "Дейли експрес".

Северна Корея се смята за държавата с най-строгa политика за интернет достъп. Въпреки обявената от лидера Ким Чен Ун „индустриална революция”, насочена към развиването на науката и технологиите, свободният достъп до интернет не влиза в плановете на местните власти.

Посещението на Шмид в страната беше обявено преди няколко дни. Тогава той беше посъветван от Държавния департамент на САЩ, според които моментът за визита в комунистическата страна не е неподходящ, предвид скорошното изстрелване на севернокорейска ракета. Очевидно Шмид няма да приема забележката.

Подкрепи Economic.bg