Шест компании искат находището ни в Черно море

Оферти за търсене на газови залежи се подават до 17 юни, заяви Делян Добрев

Шест големи световни компании от нефтения и газовия бранш са закупили документи за участие в конкурса за разработване на потенциалното находище на природен газ "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред агенция Стандарт Нюз. Въпросните фирми са британската "Мелроуз", която вече експлоатира няколко малки находища в черноморския шелф, австрийската OMV, американската ExxonMobile, френската Total, испанската Repsol и холандската Shell.

Крайният срок за подаване на оферти е 17 юни. Около месец по-късно се очаква да започне реалната работа по проучване на блок "Хан Аспарух". През това време правителството ще избере изпълнител, а междувременно Министерството на околната среда и водите трябва да одобри и сондажната програма на победителя в конкурса.

Добивът ще може да започне след 2 до 3 години, ако бъдат доказани сериозни количества залежи.

Наскоро в румънски води, много близо до блок "Хан Аспарух", бяха доказани между 42 и 84 млрд. кубика природен газ, припомни Добрев. Той допълни и че това е причината толкова много и големи компании да се интересуват от проучването.

Пред БНТ министърът посочи, че тази седмица ще се регистрира дъщерна компания на „Индустриални зони”, която ще започне реално работата за София тех. Новата структура ще се занимава с проектирането и инфраструктурата. Първоначалният капитал е 3 млн. лв., като в последствие ще бъдат отпуснати още 50 млн. по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. 

Коментари: 0